Diareea

Ce este Diareea ?

Diareea apare atunci cand aveti scaune moi sau lichide de trei sau de mai multe ori pe zi, care pot sau nu sa produca disconfort sau dureri in abdomen sau rect. Pacientii cu cancer al tractului gastrointestinal, inclusiv stomacul, colonul, rectul, au diaree adesea. In plus, diareea poate fi un efect secundar al cancerului sau al chimioterapiei. Alte cauze obisnuite ale diareei la pacientii cu cancer includ infectii bacteriene si virale, anxietate si suplimente nutritive lichide, care contin cantitati mari de vitamine, minerale, zahar si electroliti. Pacienti cu constipatie pot si ei suferi de scurgeri de scaun moale.
Deoarece diareea poate provoca multe probleme, inclusiv pierderea lichidelor din corp (deshidratarea), pierderea unor substante nutritive importante, scaderi in greutate si astenie, ea nu trebuie ignorata sau lasata netratata.

Ce pot face pentru a preveni diareea ?

Exista cateva moduri de a actiona, care va ajuta sa preveniti sau sa micsorati efectele diareei si problemele asociate acesteia, care includ :

Schimbati-va dieta

Mancati alimente necondimentate, sarace in fibre, cum ar fi orez fiert, branza, pui fiert si piure de cartofi ;
Alegeti alimente bogate in proteine, calorii si potasiu, precum si cartofi, cereale, banane, macaroane si paste fainoase cu paine prajita ;
Luati mese in cantitati mici de 5-6 ori pe zi, in loc de trei mese mari ;
Adaugati nucsoara la mancare pentru a incetini tranzitul intestinal .

Cresteti cantitatea de lichide ingurgitate. Incercati sa beti 3 litri de lichide pe zi, cu conditia ca medicul sau asistenta sa nu va interzica acest lucru. Aceasta va va ajuta sa preveniti deshidratarea si malnutritia, care sunt rezultatul diareei. Iata cateva sugestii speciale:

NU beti cafea, ceai, alcool, lapte sau produse din lapte deoarece acestea va pot inrautati diareea ;
Beti bauturi pentru sportivi, cum ar fi Gatorade, care va ajuta sa refaceti electrolitii pierduti prin diaree ;
Beti bauturi limpezi, inclusiv sucuri de fructe (mar, afine, struguri), bauturi cu ghimbir si apa ;
Beti lichide la temperatura camerei .

Cresteti-va confortul personal cat de mult posibil :

Curatati-va zona rectala externa bine, dupa fiecare scaun. Folositi apa si sapun si stergeti cu un prosop moale. Aceasta va preveni aparitia arsurilor la anus ;
Verificati zona rectala pentru a observa aparitia pieii inrosite, descuamate sau ranite. Anuntati medicul sau asistenta ;
Inmuiati-va intr-o baie calda sau faceti o baie de sezut, prin turnarea in flux continuu a apei calde in zona rectala, in timp ce stati asezati pe toaleta. Vasele pentru bai de sezut se gasesc la farmacie ;
Intrebati medicul sau asistenta daca puteti folosi creme pentru a usura senzatia de disconfort in zona rectala. Foarte eficiente sunt unguentele grase, disponibile fara reteta. De asemenea, ati putea sa cereti medicului un unguent cu anestezic local ;
NU fumati .

Incercati sa reduceti nervozitatea si anxietatea

Pastrati un mediu linistit si odihnitor ;
Ori de cate ori este posibil, stati intr-o zona cu acces rapid la baie ;
Programati-va perioade in care sa va odihniti sau sa trageti un pui de somn in timpul zilei. Deoarece nu trebuie sa luati medicamente fara prescriptie in timp ce sunteti sub chimioterapie, cu exceptia cazurilor in care va este permis de catre medic, NU folositi medicamente anti-diareice pana nu vorbiti cu medicul. Daca dupa ce ati urmat aceste indicatii diareea sau senzatia de disconfort mai continua, contactati medicul sau asistenta pentru a va recomanda ce aveti de facut in continuare .

Cand sa chem medicul ?

Diareea nu trebuie ignorata, deoarece are ca rezultat pierdere de lichide si hrana si poate crea disconfort. Chemati medicul de indata ce simtiti una sau mai multe din urmatoarele:

6 sau mai multe scaune pe zi timp de doua zile succesive ;
Sange in interiorul sau in jurul anusului, in scaun, pe hartia igienica sau in scaunul de toaleta ;
lipsa urinei timp de 24 de ore ;
incapacitatea de a bea timp de mai mult de 24 de ore ;
febra ;
scadere in greutate cu mai mult de 2,5 kg de cand a inceput diareea ;
abdomen umflat si/sau dureros ;

Cum se trateaza diareea ?

Cea mai buna metoda este prevenirea diareei. Totusi, daca diareea evolueaza si se dezvolta, medicul dumneavoastra ar putea prescrie :

Medicamente anti-diareice care sunt disponibile fara reteta, cum ar fi Immodium ;
Perfuzii si/sau hrana pentru a inlocui fluidele si electrolitii pierduti in timpul diareei. Daca diareea continua, ar trebui sa anuntati medical sau asistenta pentru instructiuni suplimentare.

Daca aveti alte intrebari despre diaree sau aveti nevoie de informatii si indicatii suplimentare, intrebati medical sau asistenta.