10 mituri despre cancer


MITUL 1 - Daca ai cancer, vei muri din cauza acestei boli?
Din experienta noastra, am avut numerosi pacienti care aveau un cancer cu prognostic bun si erau foarte stressati de aceasta boala, pentru ca in final sa moara prin alta afectiune grava. De exemplu, un barbat operat de un cancer de colon in stadiul II, care ar fi avut sanse de supravietuire de zeci de ani, a facut infarct miocardic si a murit. Studii statistice efectuate in 2010 arata ca intr-un lot populational in care exista bolnavi de toate tipurile de cancer in diferite stadii (de la stadiul I pana la stadiul IV), intre 60 si 70% dintre acesti bolnavi au sansa sa fie in viata dupa 5 ani. Cu tratamentele moderne descoperite din 2010 pana in prezent, procentul va ajunge in curand la peste 70%.

MITUL 2 - Daca nu te ucide cancerul, te va ucide tratamentul?
Exista fara indoiala efecte adverse severe in timpul chimioterapiei si radioterapiei. Ele sunt explicate in alte capitole. Dar sa nu uitam ca "arta medicala" in oncologie consta in a aplica tratamentul in doza cat se poate mai aproape de doza standard, dar "sa nu omori pacientul".

MITUL 3 - Nu poti munci in timpul efectuarii tratamentului pentru cancer?
Multi pacienti iti continua munca in timpul tratamentului pentru cancer. Sunt zile cind te vei simti rau, vei avea efecte adverse puternice si nu vei putea munci. Nu abandona insa si continua sa muncesti atunci cind te simti bine. Daca stai saptamani la rand in pat plangandu-ti de mila nu vei fi fericit si nu vei castiga nimic in afara de faptul ca iti vei altera calitatea vietii. Daca te iei cu munca, vei socializa si vei uita partial de boala si de tratament. incearca, daca poti, sa faci o munca mai usoara, care te solicita mai putin.

MITUL 4 - Toate tratamentele pentru cancer sunt la fel de agresive?
In primul rand, tratamentul cancerului consta in combinatia dintre diferite tipuri de tratament: chimioterapie, radioterapie, chirurgie. Insa medicul tau curant iti va personaliza tratamentul in functie de bolile tale asociate, de stadiul cancerului, de diferite caracteristici genetice si moleculare ale tumorii tale neoplazice. Se spune ca "nu exista boli, exista bolnavi". Din 10 paciente cu cancer de san exista sanse mari ca nici una sa nu faca acelasi tratament. Medicina moderna, dupa ani de zile in care s-a straduit sa implementeze standardizarea tipurilor de tratament, de cel putin 10 ani depune eforturi sa implementeze "personalizarea tratamentelor". Acesta este "noul trend" in medicina.

MITUL 5 - Dureaza "O VESNICIE" pana imi voi reveni dupa efectele adverse ale tratamentului, daca imi voi reveni vreodata?
Intreaba medicul despre cat va dura tratamentul. De multe ori, se aplica 3 sau 4 sau 6 cure (maximum 5 luni de zile) de chimioterapie. Radioterapia dureaza mult mai putin (saptamani). Dupa cateva luni de la terminarea tratamentului parul va incepe sa creasca, pielea cartonoasa se va mai inmuia, pofta de mincare va reveni, durerile osoase dupa tratamentul hormonal vor dispare. Deci, pofta ta de viata va reveni la normal.

MITUL 6 - Acum, toata familia ta va avea cancer?
Cancerul nu este o boala infectioasa, deci nu se transmite la persoanele apropiate. Rareori, numai in unele cazuri, rudele tale de singe de gradul I (mama, tata, frati surori, copii) au o predispozitie mai mare de a face acelasi cancer ca tine. Este vorba de cancerul de colon care provine din polipoza colonica (boala care se transmite ereditar si poate degenera in cancer), cancerul de san numai in anumite situatii, sindromuri care cuprind si cancere.

MITUL 7 - Cancerul intotdeauna recidiveaza?
Oamenii vor certitudini. Dar daca ne gandim bine, avem putine certitudini in viata. Cuvantul "intotdeauna", ca si cuvantul "niciodata" se apropie de certitudini pe care noi ar trebui sa le utilizam mai rar, deoarece relativitatea ne inconjoara. Unii colegi doctori se hazardeaza la intrebari de genul "doctore, cat mai am de trait?" sa defineasca intervale exacte. GREsIT! Daca spui unui pacient ca mai are de trait 6 luni si el traieste 2 ani, ce te faci ? Oricum recidiva bolii este relativa, este exprimata in procente de probabilitate si sa nu uitam ca cele mai multe recidive la ora actuala sunt tratabile.

MITUL 8 - Este vina ta ca ai cancer?
Nu, nu este vina ta in mod categoric. Cancerul isi are originea la nivel celular din motive, in mare parte, necunoscute la ora actuala. Specialistii au depistat unii factori de risc pentru cancer (fumatul, dieta nesanatoasa, abuzul de alcool, expunerea prelungita la soare etc.) dar nu tosi cei care sunt alcoolici sau mananca nesanatos fac cancer. Acesti factori sunt favorizanti, nu determinanti. De asemenea, stressul nu determina cancer, iar indepartarea stressului nu ajuta la vindecarea cancerului (nu sunt lucruri dovedite stiintific). Este ca si cum am spune ca am facut cancer pentru ca am votat gresit la alegeri sau nu ne implicam destul in relatia noastra sentimentala. Sa nu exageram!

MITUL 9 - Comunitatea medicala mondiala detine leacul miraculos al cancerului care este tinut secret pentru ca citostaticele actuale se vand mai bine?
Este clasica teorie a conspiratiei, ca si cea cu bancherii si gruparile oculte care pregatesc in secret ceva rau pentru omenire. Paranoia este o boala psihica unde ideile vehiculate au o tenta de realitate pentru necunoscatori, dar sunt complet ireale pentru profesionistii in domeniu. Ideile sunt incurajate de unii promotori ai unor leacuri nedovedite stiintific ca au vreun efect de stopare a bolii si care se plang ca leacul lor nu este aprobat de organismele abilitate pentru tratamentul cancerului. Sa fim bine intelesi: pentru a vinde un medicament curativ in cancer, acesta trebuie aprobat de Comisia Medicamentului (in Europa exista acest organism european denumit EMEA, iar in Statele Unite organismul similar este FDA). Aprobarea medicamentului respectiv inseamna "un camion" de studii clinice si dovezi paraclinice care sa demonstreze stiintific (si numai stiintific) valoarea medicamentului. De adaugat faptul ca anual sunt zeci de molecule descoperite care promit sa aiba actiune curativa in cancer.

MITUL 10 - Nimic nu va mai fi ca inainte de avea cancer?
Dintre toate miturile, acesta are o parte de realitate. intr-adevar, este o schimbare, dar care ii confera persoanei respective o schimbare profunda a filozofiei valorilor in viata, in care bucuria de a privi o floare este mai importanta decat agonisirea unei averi considerabile. Este o schimbare, dar tot asa, nimic nu mai este la fel dupa primul sarut, dupa nasterea primului copil, dupa implinirea varstei de 40 de ani. Dar oare noi oamenii nu spunem deseori ca avem nevoie de schimbari in viata noastra ? Oricum, unele schimbari sunt inevitabile.