Constipatie

Ce este constipatia?

Constipatia reprezinta o descrestere a numarului de scaune si/sau trecerea dificila a scaunului tare care produce adesea durere, disconfort si uneori sangerari ale rectului. Este determinata de o cantitate prea mica de fluid si de miscarea intestinala insuficienta. La pacientii tratati de cancer, constipatia poate fi cauzata de o cantitate redusa de alimente si lichide, de activitatea scazuta si de o stare de slabiciune generala. Anumite medicamente, in special analgezicele si anumite citostatice, pot de asemenea sa produca constipatie. Uneori cancerul insusi, in special cancerul tractului gastrointestinal, poate determina constipatia.

Semnele si simptomele constipatiei includ :

scaune lente si dificile ;
scaune neregulate timp de 3 zile ;
scurgerea de cantitati mici de scaun moale (ca diareea) din rect ;
dureri sau crampe stomacale frecvente sau persistente ;
gaze in abundenta sau eructatii (ragaieli) frecvente ;
abdomen umflat sau marit ;
greata si/sau voma .

Ce pot face pentru a preveni constipatia ?

Exista o varietate de moduri prin care puteti preveni sau micsora efectele constipatiei, cum ar fi :

1. Cresteti cantitatea de alimente bogate in fibre din dieta dumneavoastra zilnica, incluzand :

legume proaspete crude ;
fructe proaspete crude, in special cele cu pielita (mere, pere, prune) si tarate si cereale integrale ;
fructe uscate, in special curmele, prune si caise ;
suc de prune uscate ;

2. Evitati sau descresteti cantitatea de alimente care produc constipatia :

ciocolata ;
branzeturile ;
ouale .

Cresteti cantitatea de lichide. Incercati sa beti 3 litri de lichid pe zi, cu exceptia cazului in care medical sau asistenta va interzic aceasta. Nu numai ca aceasta va preveni sau reduce constipatia, dar va preveni, de asemenea, dezhidratarea si malnutritia.

Exemple de lichide de baut :

sucuri din fructe proaspete, cu exceptia sucului de mere ;
lichide calde sau fierbinti, in special dimineata .

Intensificati-va activitatea fizica, cat de mult posibil. Chiar si plimbarile scurte ajuta la reducerea constipatiei. Cu toate acestea, este important ca intensitatea activitatii sa nu va faca peste masura de obosit sau de extenuat fizic. Deoarece nu trebuie sa luati nici un medicament fara prescriptia medicului in timp ce sunteti sub chimioterapie, NU VA ADMINISTRATI laxative, supozitoare sau clisme fara recomandarea medicului sau a asistentei. Daca ati incercat sugestiile descrise mai sus timp de 1-2 zile si inca suferiti de constipatie, contactati-va medicul sau asistenta, care va vor da informatii suplimentare.

Cand ar trebui sa chem doctorul ?

Chemati-va medicul imediat ce sesizati una din urmatoarele:

nici un scaun timp de 3 zile
sangerari in interiorul sau in jurul zonei anale, in materiile fecale sau pe hartia ingienica sau in scaunul de toaleta.
nici un scaun in interval de o zi de la administrarea unui laxativ prescris de medic
crampe severe, persistente in cavitatea abdominala inferioara si/sau voma

Cum se trateaza constipatia ?

Cea mai buna metoda este intotdeauna prevenirea constipatiei. Cu toate acestea, daca sunteti constipati, medical dumneavoastra va poate recomanda laxative, supozitoare sau clisme. Urmati cu exactitate instructiunile medicului, avand grija sa nu cresteti sau sa reduceti cantitatea de medicamente prescrise. Daca nu aveti scaun timp de 24 de ore dupa administrarea laxativului si/sau a clismei, aduceti aceasta la cunostinta medicului pentru instructiuni suplimentare.

Daca aveti orice fel de intrebari despre constipatie sau aveti nevoie de informatii suplimentare, intrebati medicul sau asistenta.